2006-11-27

uppstart av 325 litraren

Idag har jag startat upp mitt nya kar. Det hela tog inte så lång tid ändå. Jag stoppade i stenarna och sanden i förrgår. I dag har jag planterat växter och kopplat ihop all teknik!

Jag blandade ihop Tropicas bottensubstrat med dammjord, 50/50 ungefär. Är inte helt säker på bottensubstratet men som jag har fattat det så är det ingen direkt gödning i den utan den bara "suger" åt sig näring från vattnen och behåller den. Detta borde innebära att man måste mätta den något innan man kan avgöra hur mycket gödning som ska i vattenkolumnen? nån som vet?
Jag kör en ganska grov diabas uppepå. Av erfarenhet så är denna grym på att stnna där man vill. Jag har ju haft ganska stora problem med att sanden har velat trilla ner i 375:an. Vitsen är att diabasen inte ska synas när designen är fulländad.
Det är alltidett jäkla pyssel innan stenarna kommerpå plats. Jag bestämde mig för att skippa (dom grymt snygga) Red more rötterna och satsa på Dragon stone istället. Jag var mäkta imponerad av detta bidrag i AGA tävlingen. Jäkligt jusste dal. Dessutom gillar jag när HC:n blir sådär "hängande". Dags att härma efer =).
Nu är samtliga stenar på plats. Det svåraste är att tänka in alla växter samtidigt. Vissa stenar kommer knappt att synas sen juh!. Skiljestenarna mellan diabasen och sanden ska inte vara så "mur" sen. Tänkte att glosso skulle få växa ganska vilt mellan stenarna. Det som var ganska bra var att det fanns gott om hål fyllda med lera i stenarna. Återstår att se om det påverkar vattnet nåt, tveksamt!
Ett ganska tunt lager med Rådasand 0,33mm fick täcka upp den öppna bottnen. Jag antar att jag kommer få suga upp all denna med jämna mellanrum och fylla på med ny. Vill helst inte att substarten ska blandas alls men jag tror att det är en omöjlighet. Redan nu ikväll hade några små jordrester och diabaskorn letat sig ut på sanden...
Min layout uppefrån. Ganska så centrerad men detta ska styrasupp med hjälp av växtmassa. Det förstra man ser när man kommer in i lägenheten är höger kortsida av karet och jag tycker att den är lika viktig som framsidan.
Allt på plats. Ganska grumligt såhär dierkt efter uppfyllning. Det kommer nog att lägga sig tills imorgon. Jag har satt ett quickfilter på isuget till reaktorn, det brukar juh göra susen.
Jag har ganska många olika sorters växter. Somvanligt så tänkte jag att det skulle bli en ganska clean design men... jag har nog bestämt att jag ska ha det ganska rörigt. mycket växter och relativt vildvuxet. Inspiration 2Till min "röriga" layout så tyckte jag att det skulle passa med lite gönt runtom. Jag funderar på att trycka dit en jäkla massa krukväxter runtom så att man får en lite oldschool layout. Nivet riktigt övervuxet både i och utanför karet. Skulle kanske t.o.m. hänga upp lite kvicksilverlapor runtom så det blir riktigt Djungelhörn alá -85! =)
Jag hällde i
2 tsk Kno3
2 krm NutriSi
1 Krm Kh2po4
Lyset kommer att vara tänt 6h dom första veckorna. sen kommer jag försöka att öka till 10h. Kan kanske bli lite mycket men... det är trots allt 0,93w/liter!!!

8 kommentarer:

Annica sa...

Schnyggt! :D

Anonym sa...

Tjo! Gött att du kämpar för en bättre växtakvarist-Sverige! Haha ;) Har lust och starta en liten burk igen.. Hmm, värt o tänka på tror jag. Lycka till med nya burken! /Hälsningar från Prag, Hotan

Anonym sa...

Det ser riktigt lovande ut. Hoppas att vi får följa utvecklingen regelbundet här i din blogg.
Blir mer och mer sugen att starta upp mina kar som står på vinden... ;-)

jower sa...

Ser ju grymt ut Bramsen!

/johan

Anonym sa...

Tjena Brams,

Grym Blogg! Snygga kvar och designer! Det är verkligen inspirerande att kolla in här då och då. Kör så det ryker och lycka till med det nya!

Mvh
Mikael

brams sa...

Tack alla.
Hotanboy - skönt att höra från dig, du kan väl droppa mejlen nästa gång.?.
/c

Anonym sa...

Blir nog riktigt snyggt! Kan man köpa dessa stenar (Dragon stone?) på Hornbach?

brams sa...

Nope, inte på Hornbach. På zookompaniet i gamlestan.-..