2011-04-25

BonsaiJag har under påskhelgen införskaffat mig ett litet bonsaiträd och därmed gett mig in på tidigare orörd mark.
Jag inser redan idag att detta är något högst intressant och svårt.
Tänk att det finns så mycket nördar där ute =).

Efter en visit hos Magnus Svenningsson på Bon-Bonsai i Mölndal hade jag valt ut ett passade träd att sätta tänderna i. Jag inser nu att det finns ganska mycket jobb att göra med det innan det ser respektabelt ut. Jag köpte också hans bok "Bonsai" (ISBN 91-630-1980-9) och efter att ögnat igenom den inser jag än mer än jag anat innan vad jag gett mig in på.

Det ska lindas och böjas, ansas och vattnas... Fattar nu varför mina tidigare IKEA-Bonsaier bara klarat de första veckorna. Tänk om jag vetat det jag vet nu då. =) Tänk också vad mycket mer jag vet nu än i Torsdags... Shit, jag har mycket att lära.

Jag tänkte i alla fall presentera mitt träd lite kort här:

Det är en Kinesisk Alm (Ulmus parvifolia). Det är tydligen en bra sort att börja med och den klarar av att vara inomhus året om. Den mäter ca 50cm i höjd och 55cm i bredd. Krukan är ca 30cm bred, 25 cm djup och 10cm hög.
Enligt vad jag förstått det hela så är det en Informellt upprätt form, även kallad "Moyogi".

På dessa båda bilder är trädet helt orört utav mig. Det har kommit en hel del nya knoppar och nya blad har slagit ut under helgen. Vet inte om det kan bero på att jag flyttat in trädet eller om det helt enkelt går så fort.
Många av de få bladen som fanns när jag tog hem det har nu blivit fläckiga, gula eller trillat av. Vet inte om detta också är normalt, men jag finner tröst i att det dyker upp nya och fina skott i samband med detta.
Bilden visar ett "gammalt" fläckigt blad tillsammans med de nyare, fina bladen.

Jag ska naturligtvis läsa på lite och även om jag inte ska bli för inbiten försöka att forma trädet så som jag skulle vilja ha det.
Ska kolla om det går bra att börja ansa genast eller om man måste vänta ett tag. Det är också en del grenar som jag skulle vilja böja/rikta. Vet inte om de är för tjocka och det finns risk för att jag bryter dem. Kanske bättre att kapa dessa helt och börja bygga massa på en ny gren.


Genom att böja två grenar skulle jag uppnå mer massa i det nedre högra hörnet där jag tycker det är tomt nu. Den röda markeringen visar en gren som redan är böjd från trädets baksida, riktad rätt fram på stammens vänstra sida. Detta gör att jag tror det kommer att se skumt ut om man vinklar den ytterligare, den kommer då omsluta stammen som en trekvarts cirkel. Kanske bättre att bygga på en ny kvist ut från denna?
Den Blå böjningen är nog inga problem. Jag skulle vilja ha den grenen mer vågrätt, inte helt men mer för att lämna plats för den nya grenen som ska dit =).

Kronan är ett enda virrvarr och jag vet inte om den ska redas ut. Jag tänkte vänta tills det kommit mer blad innan jag gallrar den något.

Jag kommer nog att slänga upp en bild då och då på trädet för att kunna se förändringar. Nu ska jag byta vatten =)
Tjipp!

2 kommentarer:

Nils sa...

Har sneglat på bonsaihobbyn (hobby känns inte som rätt ord här), man blir lite sugen.

Ska bli kul att följa. Se till att posta alla din nybörjarmisstag. =)

Gasse sa...

Jag som trodde du gillade växter! Men nu förstår jag att du egentligen är en växtsadist :).