2007-10-24

Ännu en "re-scape"

Jag börjar detta inlägget med en liten "repris" av det förra. Johan (jower) var här härom dagen och dokumenteradet min re-scape.
Ja, det är väl typ så här stökigt det ser ut när man gör om i karet! :)
Nått år nyare bild men samma röriga ogivning.

Jag började med att blanda dammjord, laterit och rådasand till botten. Täckte med ett ca 2cm tjockt lager där det kommer att bli växtmassa senare. Stenarna är sparade från mitt förra något misslyckade "monokulturiwagumi". Denna gången är det tänkt att de ska ge mer känsla av tropikerna och djungel. Som ni kanske ser på denna bilden så har jag använt mig av nylonstrumpor fyllda med oslipad diabas. Detta för att det ska "bygga" bättre och skapa en sorts barriär för att förhindra att bottensubstraten flyter samman. En teori som jag inte vet om den håller än. Det vita som är under stenarna är frigolit som ska förhindra ev. katastrofer...

På denna bilden har jag fyllt upp med diabas och även placerat ut lite mindre stenar som får agera mur. Jag har även lagt en tun linje med filtervadd innanför denna mur. Också som hinder så att sanden inte blandas med diabasen.Sidovy i samma skede som ovan.
För att fästa Ferrei på stenarna behövde jag ett matreal att fästa den på. Jag tänkte först på vanligt blåfilter men kom sedan över ett matrial som kallas för EpiWeb. Det används ofta till växtterrarium och Orkidéskåp mm. Det ska vara speciellt framtaget för jusst mossor och liknande. Mer info om detta hittar ni på www.dusk.se (grymma växtburkar).
Jag limmade fast små bitar av EpiWeb på stenarna med silikon.


Sen var det bara att vänta på att det skulle torka innan det var dags att ta fram nål och fiskelina. Jag sydde fast ett tunt lager Ferrei på varje tuffs. Ser lite småknäppt ut nu till början men jag tror att det kommer att bli bra när den växt till sig.

Slutligen var det dags att fylla upp. Detta är endast den vänstra sidan, den är inte klar än heller. ska fortsätta med den imorgon.
Bilden ger kanske dock ett humm om hur det kommer att se ut. Ganska grönt, djungelinspirerat och kritvit strand i framkant. Mer om detta nästa gång!
Chipp som dom säger i Karlstad!

8 kommentarer:

walle sa...

fett skön dal broshan !! ärligt talat riktigt snyggt, speciellt frej mossan på stenarna :)

defdac sa...

GRYM! Om inte det där är "boldness" så vet inte jag vad det är. Vilken otrolig häftig klyfta. Sådan vill jag också göra!

Peter sa...

Så FETE kool klyfta Brams..

Nice done!

Leonard sa...

Grymma stenar och snyggt med den vita sanden i framkankten!

Epiweb låter intressant, men vad har man det egentligen till? Varför inte bara knyta mossa direkt på stenarna (förutom att man måste dra fiskelina hela varvet runt stenarna = fult!) ? Nån speciell näring i den, eller bara lite mer praktiskt än att knyta på stora stenar/rötter?

Leonard sa...

just de ja! Glömde...

Hur funkar det med att den vita sanden inte "rinner igenom" in i diabasen och lägger sig under den? Funkar det, eller måste man ha nåt emellan?
Jag har tänkt ha vit sand också, men struntar nog i det, för att det känns som att det inte kommer funka. Hur haft du gjort? =)

brams sa...

Leo:

Som jag beskrev så vet jag inte riktigt hur det kommer bete sig med två substrat i så olika grovlekar. Men jag har testat att lägga filtervadd mellan stenarna som ska agera mur. får se om det funkar.
Ang EpiWeben så används den somsagt till terrarium för att mossan ska växa fast på nått. Den är typ tillverkad som filtermatta och har en stor genomströmlighet. om man vill fukta bakom bakgrunden så rinner vattnet av men den håller fukten, tror jag.
Ingen gödning utan bara precis därför. -för att slippa linda linarunt stenbumlingen.
/C

Nicklas sa...

Riktigt snyggt. Lite avundsjuk blir jag när man ser vad som kan göras med större akvarium!

Anonym sa...

Ser väldans trevligt ut Christian, tror nog jag måste komma förbi och handla lite PMDD :)
Maria - Sjöjungfru