2008-01-08

Funderingar å sånt!


275:an har sen några dagar tillbaka fått låna några praktbarber från jobbet. Jag orkade inte med mina trådisar som hadde fått fäste i min mossa. Praktbarben är lösningen kan jag säga. Jag har sällan skådat sånt resultat. Det är ett mindre gäng på runt 8 individer som kämpat sen dag ett. Nu efter ett par dygn så får man leta för att hitta trådar, det finns kvar men mycket lite. Mina Altumar verkade gilla att få besök och dom är nu mycket mer sociala än förut. Jag trodde att dom skulle vara ännu räddare men det verkar som konkurransen gett mod.
Jag har bestämt mig för att satsa nästan all min energi på detta karet nu en stund. Jag ska kolla parametrarna oftare och se till att justera gödningen varje dag.
Jag har fått blommknoppar på många av min H. polysperma "Ceylon". konstigt, det verkar som den tänker blomma under vattenytan. Den har en ganska lång bit upp om den har andra tankar. Annars är allt som vanligt i tanken. Kanske en snudd av microbrister idag, syns att den är lite blek på bilden också. Men det har jag justerat upp med Micr+ nu.
Jag har testat lite med min autogödning igen,... Ska kolla hur mycket karet "suger" per dag sen ska jag dra igång den på riktigt. Tänkte att jag ska lägga nivåerna med torrdosering efter vattenbyte. Den brukar ungefär se ut såhär:

3tsk Kno3
2tsk K2so4
½krm Kh2po4
1krm NutriSi eller 5ml ren Micro+ eller 50ml Aquacare
2tsk Cacl4
1tsk Mgso4

Sen ska jag dosera ungefär:

1ml micro+
1/20 krm Kh2po4
½tsk Kno3
Per dag.
Detta kommer vara en grund så får vi se vad det resulterar i.

De andra karen kommer alltså att få gå på halvfart nu. Jag kommer succesivt att avveckla samtliga. 58:an ska jag plocka ner nu i dagarna. 325:an ska bort snart. Jag har släckt 4 rör där och kör nu på 4x39w Aquarelle. Jag ska stoppa i lite växter som är lättskötta och försöka hålla det hyffsat i trim sålänge, fast med lägre hstighet och längre mellan vattenbyte. Nanot ska jag ha kvar och även saltet ett tag iaf.
375:an ska också ner om ett halvår eller så. Tanken är att jag ska behålla den tekniken till mitt nya kar. Det nya karet kommer nog ha ungefärliga måtten 160x60x85 (LxHxD). Jag kommer somsagt var använda samma teknik. Kanske att jag byter laporna mot liknande men med t5 i också. Jag hoppas på att spridningen är nog till ett kar som är 85 djupt. Annars så får jag sätta 3 armaturer på tvären istället.
Om någon är intresserad av att köpa karen komplett eller lösa delar så är ni välkommna att skicka ett mejl till mig.

3 kommentarer:

defdac sa...

Hur kollar du hur mycket näring som går åt varje dag? Om det är med vattentester, hur vågar du lita på dom och att ämnena faktiskt försvinner in i växter istället för fäller ut?

brams sa...

Ah, kollar tester samt kollar hur växterna beter sig... är det inte så man gör?!
Annars har jag ingen aning om hur mycket man ska dosera...

Wickberg sa...

Tjenna,
Undrade bara om det var ok att jag lånade din rulle med reflektortejp? Minns att vi snackade om det senast jag var på Zookompaniet.

Ha de bra!