2008-11-07

Foto med flashbox, test 1

Jag fick låna en gammal Braunblixt av farsan som hade "back in the days". Inte jättemodern men jag tänkte att det skulle duga att experimentera med lite. Jag började med att kolla upp lite info kring att fota med blixt i akvarium och främst då med en s.k. Blixtbox. Det var inte det lättaste att hitta konkreta lösningar på detta. Jag gick efter denna från CAU- Aquasidan.
Efter som bägge mina kar är lite stora för att trixa med detta så blev det ett jäkla klipp å klistrande för att få ihop en kartong i passande storlek. Ivern var även på topp, så det blev lite brister i kvalitén. Sen visste jag inte alls hur pass bra det skulle funka, om det skulle funka alls heller. Inte lönt att lägga för mycket krut om det gick åt pipsvängen =).
Jag fick i alla fall ihop en låda, lika stor som karet och klädde den med folie invändigt. Sen var det dags att testa.


Denna bilden är en av de första jag tog, även den första som visar hela karet efter den sista redisgnen. Nog om det i detta inlägg, återkommer om detta. Det är nog faktiskt en av de bättre bilderna med boxen än så länge. Alla bilderna är tagna med Eos 300 och orginalobjektivet. Denna bild är tagen med de specar som jag brukar använda, typ ISO 400, Bländare F5.6 och slutartid på 1/160.
Det som stör mest är som ni kanske ser ljusspelet på bakgrunden. Backlighten som är påslagen syns inte alls.


Nästa bild är för det första något artificiellt framställd i Photoshop men förövrigt ganska snygg. Gillar att det blir riktigt krispigt ljus. Skillnaden från ovan är att jag tejpat dit en tunn vit plastfilm som ska sprida ljuset mer soft. ISO 100 bländare F11 sltartiden på 1/400. Backlighten syns fortfarande inte.


Sist men inte minst kommer denna bilden. Något naturligare justerad samma inställningar som innan men nu utan den vita filmen. Nu har jag placerat en list i bakkant som gör att det inte kommer ner nått ljus från blixten på bakgrunden uppifrån samt flyttat fram boxen så att hela skiten hamnar längre fram. Här börjar backlighten att skymtas men det är knappt.

tror att det kommer vara svårt att få backlighten att funka när man fotar med blixt. Tror att man får satsa på en färgad bakgrund med en toning nerifrån och upp om det ska kunna bli nån liknande effekt.
Jag har inte haft tid att fixa mer med det men det kommer mer...
Ska försöka hitta en kartong med rätt mått från början nu när jag vet att det ändå funkade så pass bra som det gjorde. Ska göra den bättre samt ihopvikbar så den inte tar sån plats.

Jag kan passa på att tipsa om två bra sidor som jag stötte på i mitt letande efter info om boxen.
http://www.aquatic-photography.com/
http://www.ximinasphotography.com/lessons/index.html

Om det är nån som har ideer eller tips om detta så hör gärna av er. Jag är en riktig dummie vad det gäller detta och har ingen aning om vad jag kan göra för att bättra på mina bilder. All kritik mottages =)

3 kommentarer:

averater sa...

Jag tycker den första var snyggast bortsett från reflektionen i bakkant.

Om du vill ha med mer ljus som inte kommer från blixten så måste du antingen öka slutartiden eller bländaren. prova med 1/100 och f5.6 och skärma bort ljuset på bakkant så kanske backlighten kommer fram bättre än på sista bilden.

Men tjusiga bilder och tjusigt kar hur som hellst.

Snowball sa...

Jag håller med att den första bilden var den bästa. Är det i detta karet som du kör med AN Tornado som reaktor ?

brams sa...

Jupp, den skymtas i vänstra hörnet!